Így ápold házilag a cipőd, hogy sokáig tudd használni

őszi cipőápolás

Az őszi időjárás beköszöntésével előkerülnek a szekrényel mélyéről az őszi cipők. A valódi bőr cipők különleges kényelmet és minőséget képviselnek a lábbelik között. A viszonylag magas ár miatt elvárható, hogy a bőrből készült lábbelik hosszabb ideig tudjuk viselni, használni. Ezeket az elvárásokat kényelmesen tudják teljesíteni a bőr lábbelik, viszont ehhez hozzá kell járulnunk egy kis gondoskodással. Nem nagy ördöngősség, néhány alapvető szabály betartásával évekig meg tudjuk őrizni a bőr által nyújtott rugalmasságot, természetes szellőzőképességet.

Nagyon fontos tudni milyen bőrből készült a cipőnk. Ez szinte azonnal menni fog ha figyelmesen elolvasod a kis gyorstalpalónkat.

Leggyakrabban nappa és nubuk bőröket használunk cipőinkhöz illetve már nagyon jó minőségű velúr bőrökkel is dolgozunk. Hogyan ismerheted fel a cipőd milyen bőrből készült? A szemedre és tapintásodra lesz szükség.

A nubuk bőr ápolása

A divatipar legnépszerűbb anyaga a nubuk bőr a cipőgyártásban. A legnagyobb tekintélye ennek az anyagnak van. Azonnal felismerhető a nubuk bőr. A felülete finom bársonyos tapintású, matt felület. Érintéssel azonnal kitapinthatóak a finom selymes bőr rostok, amik a bőr felcsiszolsával keletkeznek. Mivel ez a bőr külső felületéből készült az egyik legellenállóbb anyag. Hogy ezt a bársonyosságot meg tudjuk őrizni szükség lehet cipőkefére, esetleg nubuk radirra és imőregnálóra, amivel a bőr vízlepergető hatását tudjuk növelni.

Nagyon fontos, hogy szárazon époljuk és tisztítsuk a cipőt. Az első használat előtt impregnálóval kell lekezelni a bőrfelüóletet. Ez segíti a szennyeződéseket is távol tartani és a vízlepergető hatása is jelentősen növekszik. Ha, az őszi esős időben szeretnénk használni szükséges a vízlepergető hatás megtartása. A száraz időben keletkező porosodást finom cipőkefével el tudjuk távolítani a cipőről, a nubuk radírral a makacsabb szennyeződések illetve kisebb karcolások is eltávolíthatóak a bőr felületéről. Ha, nem úsztuk meg szárazon akkor mindenképp tömjük ki akár újságpapírral a cipőt, de a legjobb egy sámfa ami megörzi a felsőrész formáját száradás alatt is. Soha ne szárítsuk sugárzó hő közelében vagy tűző napon. Ez a mi bőrünket is megviseli, a cipőhöz használt bőrre is rossz hatással van. Ha, makacsabb saras szennyeződéssel van dolgunk használhatunk egy picit nedves puha rongyot a sár eltávolítására, de ne dörzsöljük erősen. A növényi cserzéssel, szinezéssel készül bőrök nedvesen elszinezhetik a fűzőt, a ruházatot. Ezért itt is fontos hogy az impregnálást időközönkét megismételjük. Tehát a kulcs a szép bársonyos nubuk felület megörzéséhez: nubuk szivacs, cipőkefe és mindenek előtt impregnáló spray..

Nappa bőr ápolása

Legfőbb ismertetőjegye a selyemfényű sima felület. Nem keverendő a lakk bőrökkel amelyek magasabb fényű anyagok. Ez a sima felület a bőr csiszolásával és egy fedő viaszos kezelésnek köszönhető illetve a festésnek. A szennyeződések kevésbé tapadnak meg rajta mint a nubuk bőrön viszont a használatból eredő járási ráncok hamarabb megjelenhetnek a bőr felületén. A viaszos cipőápolók használata a legfontosabb. Az első hazsnálat előtt érdemes egy minőségi viaszos ápolóval átkenni a cipőnket. Használjunk színtelen ápolót így nem fog kellemetlen meglepetés érni minket. Az impregnálók használatával csak óvatosan bánjunk és nagyon fontos, hogy első hazsnálat előtt egy kevésbé látható helyen próbáljuk ki az impregnálót. A minap találkoztam egy népszerű üzletláncban vásárolt impregnálóval lekezelt cipővel, amin fehér foltok jelentek meg. Ez elkerülhető lett volna ha használat előtt mondjuk a nyelv fűzőalatti részén leteszteljük az impregnálót. A bőr rugalmasságát a viasz fogja megőrizni. A használatból eredő kopásokat kis mértékben ezzel az anyaggal el tudjuk tünteni. A durvább karcok már csak színazonos bőrfestékkel tüntethetőek el. Itt is érvényes, hogy előbb leírt szárítási módszer és csak utána kezdjünk neki a cipő ápolásának (durvább szennyeződéseket nedves puha ronggyal is el tudjuk távolítani).

A velúr bőr cipő ápolása

A velúr bőr a bőr belső oldalának felcsiszolásával készül. Ez a bolyhos felület durvább “szőröket” jelentés nem olyan homogén bársonyos felület mint a nubuk. A tisztítása teljesen megegyezik a nubuk bőr cipők ápolásával. Fontos a portalanítás és a szárítás szabályainak betartása, hiszen a koszos cipőre ráfújt impregnáló maga alatt tartj a szennyeződéseket, amely esztétikailag nem szerencsés módja a cipőápolásnak.

A fenti intelmek betartása nem fog szerintem senkinek gondot okozni. Ezekkel az egyszerű praktikákkal a prémium minőségű bőrökből készült lábbelik sokáig fogják a kényelmünket szolgálni. A cipőápolóknál is érdemes megtartani azt az ökölszabályt, hogy érdemes minőségi ápolószereket választani és első használat előtt csak kis felületen próbáljuk ki azokat.

 

Íratkozz fel a hírlevelünkre!

Szeretnél értesítés kapni az új termékeinkről vagy az akcióinkról?

Évente csak néhány akciónk van, ezért nem kell számítanod sok e-mailre. Mivel a Facebookon vagy más egyéb social média felületeken nem biztos, hogy hozzád is eljut az akciós bejegyzés, ezért érdemes rajta lenni ezen a hírlevél listán, így biztos kapsz értesítést az akcióinkról!

G&T Sportcipő Manufaktúra Kft.

A feliratkozással elfogadod az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat! Bármikor le tudsz íratkozni az értesítésekről, ha meggondoltad magad!