Miért viselj bőr cipőt?

G&T Aktív Óceán - Mogyoró bőr sportcipő

Milyen előnyei vannak a bőr cipőknek? Ezt több oldalról is érdemes körbejárni. Nézzük meg az anyaghasználat előnyeit és velejáróit, de érdemes beszélni a fenntarthatóságról és a társadalmi szempontokról is. Cipővásárláskor gyakran megfogalmazódik a vásárlókban, hogy milyen előnyökkel jár a bőr sportcipő vásárlása ezért ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához szeretnék néhány hasznos információt, tapasztalati tanácsot, segítséget adni.

Az első és legfontosabb előny az anyag természetességében rejlik. A tapintástól a természetes szellőzősén át a vízállóságágig terjed az előnyös tulajdonságok sora és ne feledkezzünk meg a figyelemre méltó  tartósságra is. A cipőiparban a bőr felhasználása ma már szinte csak a magasabb minőségű termékeknél jellemző, de érdemes itt is figyelni néhány fontos részletre.

Milyen fajta bőrből készüljön a cipő?

A legismertebb és sokak által ismert bőrök a nappa, nubuk és velúr bőrök.

A nappa bőr talán a leggyakoribb bőr, amivel találkozunk, erre a bőrre jellemző a selyemfényű sima külső felület ami a csiszolt és festett bőrökre jellemző. Ezekre a fedett bőrökre jellemző, hogy a szennyeződések kevésbé tapadnak meg így könnyen tisztíthatóak. A viselés során keletkező hordási ráncok azonban idővel megjelennek és ezek ápolást igényelnek. Ezekre a használatból eredő ráncok ápolására leginkább a viaszos cipőápoló anyagok célszerűek. A fedett bőr vízlepergető hatása jobb, mint pl. a velúr vagy nubuk bőröknek, a bőr maga nem ázik át normál használat közben, időnként a varrások mellett történhet kisebb beázás. Ezt a jelenséget impregnálók használatával lehet elkerülni, de figyeljünk arra hogy az impregnálót próbáljuk ki nem látható helyen, hogy mattul e a használatától a bőrt vagy sem.. Impregnáló száradása után száraz ronggyal vagy finom cipőkefével fényesíthetjük a bőr felületét. A nappa bőr festett, fedett felületén keletkező kopásokat a cipőápoló anyagokkal lehet csökkenteni és ma már gyakran kapható bőrfestékek használatával még tovább lehet a cipő használati idejét meghosszabbítani. A nappa bőrökön a mai modern festési eljárásaink köszönhetően olyan különleges felületeket is láthatunk, amit korábban csak a műbőrök felületén láthattunk. A festett-nyomott mintáknak köszönhetően nincs lehetetlen, szinte bármilyen kérést ki tudnak szolgálni a modern bőr üzemek és így még a bőr természetes tulajdonságai is megmaradnak.

A nubuk bőr jellemzője a finom bársonyos matt felület, ami a nyersbőr külső felületének – szőroldal, színoldal – érdesítésével (felcsiszolásával) készül. Felületén apró bolyhok vannak, így meglehetősen jól ellenáll a szennyeződéseknek és a kopásnak. A nubuk a bőr természetes barkáját is visszaadja, kihangsúlyozza sokféleségét, és életteli színeket mutat. A bőr színét cserzéssel és festéssel érik el, az általunk használt nubuk bőrök többségét növényi cserzéssel készítik. Első használat előtt érdemes impregnálóval kezelni, így a bőr vízlepergető hatását tovább fokozhatjuk és a szennyeződéseknek is jobban ellenálló, könnyebben tisztítható cipőnk lesz. Használat során a kopás kevésbé jellemző, azok megjelenését finom kefékkel, nubuk radírral jól korrigálhatóak. Tisztítás után az impregnálás fontos lépés, cserébe a cipőnk hosszú ideig kiváló minőségű bőr felülettel viselhetjük.

A nubuk bőr megjelenésének, előállításának és minőségek köszönhetően a legkifinomultabb anyagnak számít a cipő és divatiparban is.

A velúr bőr a nappa és nubuk bőrrel ellentétben a nyers bőr hús felöli oldalából készül és a bársonyos felületét csiszolással érik el. A nubuk bőrhöz hasonlóan fontos, hogy már a viselés megkezdése előtt impregnálóval kezeljük le cipőnket mert így a tisztántartása könnyebb és vízlepergető, szennyeződés taszító hatása is magasabb.

Miért jó ha a cipő bőrből készül?

Az anyagok megismerése után nézzük át milyen előnyökkel jár a bőrből készült lábbeli választása. Első és legfontosabb a természetes szellőzés. A jó minőségű bőrből készült cipőkben nincs kellemetlen izzadás, ami rendkívül rontja a láb komfortérzetet és a kellemetlen lábszag sem jelentkezik ha a láb egészséges. Mi ezért használunk sertés bélésbőrt a cipőinkben. Ez az erős, de nagyon rugalmas és rendkívül finom tapintású anyag az alapja a láb tökéletes komfortjának.Természetes szellőzése , izzadság elvezető képessége nagyon jó. Ezt az anyagot már csak prémium minőségű cipőkben használják, hiszen előállítási költsége igen magas. Az általunk készített cipőknél a sarok részeknél a tökéletesebb komfort érdekében kecske bélésbőrt használunk. Itt kell megemlítenem, hogy a bélésbőröknél mi nem hasíték bőröket használunk mert úgy gondoljuk, hogy a kényelem és tartósság mindennél fontosabb, még ha ez a cipő előállítási költségét növeli. Nem véletlen, hogy sok vásárlónk több évig elégedetten viseli cipőinket.

Mi kell a kényelemhez?

A bőr rugalmassága nagyon fontos tényező a cipőviselés szempontjából. A lábfejet körbefogó felsőrész megfelelő tartást biztosít a cipő viselőjének és a járás közben a terhelés szerint igazodik a lábfejhez. A túl vékony bőr megnyúlhat, nem tartja jól a lábfejet, a vastag bőr pedig öleli megfelelően körbe a lábfejet így kényelmetlenné válhat a cipő viselése, egyik helyen  nyom máshol pedig hozzá sem ér a lábfej a felsőrészhez. Ezért az általunk felhasznált anyagoknál külön figyelmet fordítunk arra hogy a bőr rugalmassága pont megfelelő legyen. A merevebb, keményebb bőröket nem használjuk fel a cipőszárának, felsőrészének elkészítéséhez, maximum díszítéshez használjuk. A bőr cipők kényelmét a felhasznált anyagok minősége és a cipők formája garantálja. Ezért a cipőinkben használt talpbetéteket is ezekkel a magas minőséget képviselő sertés bélésbőrökkel kasírozzuk. Így a lábat mindenhol csak valódi bőrök veszik körbe. A cipőnk formáját úgy alakítottuk ki, hogy a több évtizedes bevált formákat ötvöztük modern megoldásokkal, formákkal. A cipő kialakításának köszönhetően sok vásárlónk használja a „mintha a lábamra öntötték volna” kifejezést.

Vízálló vagy sem?

A bőr természetes vízállósága ismert mindenkinek, gondolj csak a bőr kulacsokra amelyek kiváló víztárolónak bizonyultak már évszázadokkal ezelőtt is. A cipőknél használt bőrök is természetesen vízállók, a beázások legrosszabb esetben csak a varrások mentén keletkezhetnek. Ezek elkerülésére, csökkentésére az impregnáló az egyik legegyszerűbb és legsokoldalúbb megoldás. A vízlepergető hatás mellett szennyezés taszító tulajdonságokkal is felvértezi a bőrt.

Fenntarthatóság, állatvédelem…

Az alapanyagok tulajdonsága mellett fontos beszélnünk a fenntarthatóságról. Sokakban tévesen él az a hit, hogy ezekért a bőrökért állatokat kell levágni. Ez nincs így, ezek az alapanyagok a húsgyártás során keletkező melléktermékek. Ezért környezeti terhelés külön ezért nem keletkezik. A fenntarthatóság kérdésénél nagyon hangsúlyos, hogy itthon, Magyarországon készülnek a cipőink, igyekszünk minden alkatrészt hazai beszállítóktól megvásárolni ezzel is csökkenteni a szállítás okozta környezetterhelést és nem utolsó sorban erősíteni a hazai könnyűipart. A hazai cipőipar hanyatlása a rendszerváltás utáni évekre tehető és gyakorlatilag a korábbi cipős cégek mára vagy megszűntek, vagy bérmunkát végeznek külföldi márkáknak. Ezzel komoly függésben vannak a külföldi megrendelői igényektől és rendszerint nagyon nyomott áron kell végezniük ezt a rendkívül sok odafigyelést igénylő kézimunkát. Az élelmezési célokra történő állattartás folyamatosan biztosítani tudja ezeket a bőr utánpótlását. A bőr újrahasznosítására is már sokféle megoldás létezik így növelve a bőr szerepét a fenntartható ipari termelés anyagai között.

Hol és hogyan készül a bőr sportcipő?

A bőr előállítása nagyon munkaigényes folyamat. Ebből az anyagból előállított termékekre jellemző a sok kézi munka és a speciális gépigény. A gyártás során minden cipő sok-sok kézimunkát igényel és ezt a folyamatot nem lehet teljes egészében gépesíteni, automatizálni, mindig szükség lesz a kézügyességre és szakmai tapasztalatra. Manufaktúránkban több éves, évtizedes cipész szakmai ismeretekkel rendelkező kollégákkal készítjük a cipőket. Adónkkal a hazai gazdaságot erősítjük és fontos, hogy megélhetést biztosítsunk közvetlen lakóhelyünkön élőknek és a hátrányos térségünkben ez kifejezetten fontos társadalmi szerepvállalás.

A termékeink egyedi gyártásának köszönhetően termékeinkre lehetőség van egyedi feliratok hímzésére is néhány cipőmodellnél. Ezzel tökéletesen egyedivé tehető a lábbeli. Ettől személyesebbé is válik minden cipőnk, hiszen minden egyes cipőt egyedileg készítünk el a vásárlóinknak. Így az önkifejezés is felkerül az előnyök sorába.

A bőr, mint presztízs termék

Fontos beszélnünk arról, hogy egy termék vásárlása mit adhat a vevőnek. A bőr megmunkálása, minősége mindig költséges tevékenység volt. Ezért a kedvező tulajdonságai mellett a bőr termékek viselői nagyobb tekintélynek is örvendtek. Ez ma sincs másként, a bőr lábbelik manapság is egy magasabb szintet képviselnek a fogyasztási cikkek piacán. Az általunk készített sportcipők egyedisége tovább fokozza ezt az érzést.

 

Íratkozz fel a hírlevelünkre!

Szeretnél értesítés kapni az új termékeinkről vagy az akcióinkról?

Évente csak néhány akciónk van, ezért nem kell számítanod sok e-mailre. Mivel a Facebookon vagy más egyéb social média felületeken nem biztos, hogy hozzád is eljut az akciós bejegyzés, ezért érdemes rajta lenni ezen a hírlevél listán, így biztos kapsz értesítést az akcióinkról!

G&T Sportcipő Manufaktúra Kft.

A feliratkozással elfogadod az Adatvédelmi Nyilatkozatban foglaltakat! Bármikor le tudsz íratkozni az értesítésekről, ha meggondoltad magad!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .